Close
Logo

Redegjørelse for aktsomhetsvurderinger 2024

Innledning

 

Eidos Eiendomsutvikling AS (Eidos) er et eiendomsselskap eid av Lier kommune, Fabritius Gruppen AS og BaneNor Eiendom.

 

Eidos erverver, eier, utvikler, leier ut, bortfester og selger egne eiendommer. Eidos-konsernet består av 11 heleide datterselskaper og 2 deleide selskaper.

 

Hovedvirksomheten befinner seg på Lierstranda i Lier kommune. Som største grunneier i Fjordbyen Lier og Drammen, har Eidos levert forslag til områdeplan for en bærekraftig byutvikling i stor skala. Eiendommene består i dag av lager, logistikk, kontor, innkvartering, bilopplag og parkering.

 

Vi arbeider for å respektere og ivareta grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i vår egen virksomhet, hos våre forretningspartnere og i våre leverandørkjeder.

 

Aktsomhetsvurdering

 

Med basis i åpenhetsloven har Eidos valgt en risikobasert tilnærming i arbeidet med aktsomhetsvurderingene for å kartlegge og vurdere faktiske og potensielle negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold hos våre forretningspartnere og i våre leverandørkjeder.

 

Aktsomhetsvurderingen har vurdert alvorlighetsgrad og sannsynlighet for brudd på menneskerettighetene eller anstendige arbeidsforhold for de ulike bransjer eller selskaper som er relevante. Vi har prioritert å undersøkeleverandørgrupper med størst risiko for brudd på menneskerettigheter og hvor vi som selskap har størst påvirkningsmulighet.

 

Eidos har kartlagt om selskapets aktivitet medfører slike konsekvenser. Med utgangspunkt i leverandørlisten fra 2024, har vi inneværende år hatt spesielt fokus på drift- og prosjektsiden hvor vi mener risikoen for brudd kan være størst. Vurderingene er ført i en risikomatrise og følgende områder er prioritert:

 

AML, (Arbeidsmiljøloven):

  • Lønn
  • Overtidsbruk
  • Fagorganisering

HMS:

  • Manglende opplæring 
  • Farlige arbeidsoperasjoner
  • Farlige stoffer

Diskriminering:

  • Kjønn
  • Nasjonalitet
  • Legning

Økonomisk kriminalitet:

  • Svart arbeid
  • Hvitvasking

Manglende kontroll på underleverandører

Disse er vurdert til å være mulige med moderate konsekvenser, og krever ingen ekstra tiltak.

 

Forebyggende tiltak

 

Selskapet har iverksatt og planlegger å iverksette tiltak for å forebygge risiko for brudd på menneskerettighetene og anstendig arbeidsforhold:

 

Forebyggende tiltak med beskrivelse og status

 

Responsible business conduct.

Beskrivelse: Retningslinjer for håndtering av åpenhetsloven forankres og vedtas av styret.

Status: Vedtatt av styret.

 

 

Presisering av åpenhetsloven via digitale skjema og/eller i kontrakter med entreprenører.

Beskrivelse: Det sendes årlig ut skjema til utvalgte leverandører for å sikre at åpenhetsloven ivaretas. Det benyttes et standardsystem til formålet. Mal/rutiner oppdateres til å sikre og ivareta åpenhetsloven.

Status: Skjema er sendt ut og resultatene er gjennomgått.

 

Presisering av åpenhetsloven i kontrakter med leverandører.

Beskrivelse: Mal/rutiner oppdateres til å sikre og ivareta åpenhetsloven. Det innhentes dokumentasjon når arbeid skal utføres på våre bygg fra leverandører og underleverandører.

Status: Oppdatert.

 

Varsling

Beskrivelse: Funksjon for varsling på selskapets nettside vil tilgjengeliggjøre muligheten for å varsle om kritikkverdige forhold.

Status: Under arbeid.

 

Oppsummering av aktsomhetsvurdering og gjennomførte tiltak

 

I den gjennomførte aktsomhetsvurderingen for året 2024 er det ikke identifisert vesentlig risiko for negative konsekvenser. Som en del av dette arbeidet er sentrale aktører nøye utvalgt for å kartlegge eventuelle risikoområder. Vurderingen er utført av en intern faggruppe med inngående kjennskap til vår organisasjon og i samarbeid med relevante leverandører.

 

Undersøkelsen er distribuert via et digitalt standardsystem, hvor det er benyttet nøye utvalgte spørsmål for å sikre relevans for vår virksomhet. Leverandøranalysen for 2024 indikerer ingen høyrisikoaktører. Videre innhentes nødvendig informasjon og sentral dokumentasjon i forbindelse med arbeider på våre bygg, og dette er integrert i våre prosedyrer og retningslinjer for valg av leverandører.

 

Oppsummering av konkrete tiltak gjeldende for denne perioden:

 

• Etablering av tett og løpende dialog med leverandører.

• Ved større arbeidsoppdrag og risikofylte prosjekter innhentes dokumentasjon som verifiserer at de ansvarlige har tilfredsstillende kvalifikasjoner og formell godkjenning.

• Kontraktsvilkår revideres og oppdateres fortløpende i våre avtaler for å sikre samsvar med gjeldende regelverk og beste praksis. Våre retningslinjer skal ivareta tilgangen til informasjon om hvordan virksomheter forebygger negative konsekvenser knyttet til anstendige arbeidsforhold og menneskerettigheter.

 

Aktsomhetsvurderinger gjennomføres årlig, samt ved inngåelse av nye kontrakter, ved leverandørbytter eller ved vesentlige endringer i driften.

 

Drammen, 16.06.2025

Dokumentet er digitalt signert juni 2025

 

Eva Hagen, styreleder

Erik Stensli, styremedlem

Charlotte Helleland, styremedlem

Morten Austestad, styremedlem

Bernt Nordby Skøien, styremedlem

Anders Edbo, administrerende direktør